VÄXELRIKTARE - INVERTER

Växelriktare

VÄXELRIKTARE - INVERTER TILL SOLCELLER

Växelriktaren är hjärnan och hjärtat i en solcellsanläggning, en växelriktare behövs för att omvandla den likström som solcellerna genererar till växelström som sedan kan användas i hushållet eller i elnätet. Valet av växelriktare är mycket viktigt för att en solcellsanläggning skall prestera med maximalt utbyte. På Effecta har vi valt att arbeta med marknadsledande tillverkare av växelriktare såsom Fronius, SolarEdge, SMA och Delta.

Växelriktarna i vårt breda sortiment kan alltid leverera ett väl presterande och balanserat system oavsett effekt och omfattning, det spelar ingen roll ifall det är ett solcellssystem på ett fritidshus med tio solcellsmoduler eller ett helt fält med solcellsmoduler så kan vi på Effecta erbjuda rätt växelriktare för systemet!

 

VÄXELRIKTARE VI PÅ EFFECTA ERBJUDER:

Fronius växelriktare

Fronius Växelriktare

Ledande teknik ifrån Tyskland

Fronius är en av världens största tillverkare av växelriktare. Baserade i tyskland och verksamma i mer än 120 länder ger familjeäda Fronius sina kunder senast tillgängliga teknik i ett pålitligt och välberövat format.

SolarEdge växelriktare

SolarEdge Växelriktare

Specialisten på effektoptimering

SolarEdge är ett ungt Israeliskt företag som började leverera produkter 2010. SolarEdge är specialister på optimerare vilket ger övervakning och kommunikation mellan varje solcellsmodul och växelriktaren.

SMA växelriktare

SMA Växelriktare

Världsledande på växelriktare

SMA är synonymt med växelriktare. Tyska SMA är världsledande på växelriktare i en bredd som få kan erbjuda. Med fler än 30.000 anställda och 35 år i branschen är deras produkter paketerade med teknik och kunskap.

Delta växelriktare

Delta Växelriktare

Specialister på mellan och storskaligt

Delta är specialiserade på mellanskaliga och storskaliga växelriktare. Företaget grundades 1971 och sysselsätter idag fler än 80.000 medarbetare över hela världen. Deras unika växelriktare klarar upp till 100kW effekt per växelriktare.

VÄXELRIKTARENS FUNKTIONER

Kring växelriktare förekommer mycket facktermer som ibland kan vara svåra att begripa, av den anledningen så har vi på Effecta satt samman de mest vanligt förekommande termerna och funktionerna på ett förhoppningsvis förenklat sätt. Ibland de växelriktare som vi erbjuder så kommer alla att leverera väldigt hög verkningsgrad och funktion men alla system är unika och av den anledningen är det klokt att se över vilka alternativ och funktioner som finns tillgängliga på bland marknadens alla växelriktare innan man fattar sitt beslut. Oavsett ifall det handlar om en villainstallation eller ett storskaligt kommersiellt solcellssystem så finns det funktioner som kan ge ett stort mervärde för användaren hos de olika tillverkarna. 

KOMMUNIKATION

Alla tillverkare av växelriktare erbjuder idag kommunikation via Ethernet eller WiFi eller båda. Leveransomfattningen varierar mellan modeller och fabrikat och är en viktig funktion att sätta sig in i ifall man tycker att övervakning via APP eller webläsare är viktigt. Vissa tillverkare erbjuer övervakning och kommunikation som standard i vissa produkter men inte i andra och vissa tillverkare erbjuder det endast som tillval. Utöver leveransomfattningen varierar även gränssnittet (utseendet) och vad man kan göra via fjärr. Fronius har en APP som kan köras i nästan alla smartphones eller via en dator, denna kan laddas ned redan innan ett köp av växelriktare och kan då köras i ett demoläge så att man kan se hur det kommer att se ut när anläggningen är installerad. SMA har en övervakning i vissa av sina produkter där de är uppkopplade mot SMA och hela tiden övervakas (valfritt) och även får kostnadsfria automatiska uppdateringar av mjukvaran som optimerar prestandan. 

Växelriktare kommunikation

MPP TRACKERS

En MPP Tracker är i princip en processor eller en hjärna, en MPP Tracker övervakar och reglerar solcellsmoduler utifrån den information som levereras in från strängen av solcellsmoduler. Beroende på storlek av solcellsinstallation så kommer solcellsmodulerna att sammankopplas i strängar och sedan kopplas till växelriktaren. En sträng har som regel att alla solcellsmoduler inom strängen behandlas som en helhet, det betyder att om en solcellsmodul endast levererar 80% av sin effekt så levererar alla solcellsmoduler i strängen 80% av sin effekt. Normalt sett är detta aldrig ett problem eftersom solcellsmodulerna ligger på ett och samma tak och i samma väderstreck. Det finns fall när man kanske har två olika lutningar på sitt tak eller vill lägga solcellsmoduler i två olika väderstreck, i de fallen är det viktigt att växelriktaren har två MPP Trackers. I praktiken innebär det att det taket som har en för stunden sämre solinstrålning beroende på sin vinkel mot solen inte påverkar de solcellsmodulerna som ligger på det tak med en bättre solinstrålning. Anledningen till att de inte påverkar varann är att de då kopplas till varsin MPP Tracker som hanterar strängarna av solcellsmoduler individuellt. 

OPTIMERARE

Ett sätt att komma runt effektvariatoner i strängar av solcellsmoduler är igenom effektoptimering. Växelriktare ifrån SolarEdge använder sig av effektoptimering där man sätter en optimerare på varje solcellsmodul. Optimeraren kommunicerar sedan med växelriktaren och varje solcellsmodul blir i växelriktarens ögon som en unik enhet. Fördelen med optimerare är att en panel i en sträng kan vara helt eller delivs skuggad och serien av solcellsmoduler levererar i övrigt helt individuellt. En annan fördel med optimering är det fallet när strömmen till nätet (AC) bryts så stängs solcellsmodulerna ned till en effektmässigt säker nivå. I händelse av brand är detta en god funktion eftersom brandkår då kan spruta vatten på både solceller och kablage utan risk för ström en solig dag. En nackdel med optimerare är att man utomhus på varje solcellsmodul lägger till en optimerare som består av elektronik, det blir alltså ytterligare en komponent som på sikt kan gå sönder. Med tanke på att ett solcellssystem är tänkt att leverera energi under en väldigt lång tid så är detta något att ta i beaktande. Utöver komponentens placering och möjlighet till att bli en felkälla så har även en optimerare en viss förbrukning, vi rekommenderar normalt sett därför inte optimererare på tak som inte utsätts för ojämn skuggning eftersom dessa system då riskerar att faktiskt få en lägre verkningsgrad.

GARANTIER

Generellt är det långa garantier på växelriktare, vissa tillverkare lämnar med en 5-12 årig garanti utan extra kostnad och de flesta tillverkare av växelriktare erbjuder sedan en utökning mot kostnad ut till 20-30 år. Garantier är normalt sett alltid en tillgång och något som är positivt, så också i detta fallet givetvis, det är dock viktigt att läsa aktuella garantivillkor på tillverkarens hemsida. I Sverige är vi vana vid att en garanti alltid täcker både material och arbete, i de utökade garantierna varierar omfattningen. Vissa tillverkare erbjuder endast reservdelen samt frakt av denna, andra tillverkare erbjuder frakt samt arbete men utifrån en bedömning av tillverkaren. Alltså skall man läsa på vad de olika garantierna faktiskt innebär i verkligheten, vi på Effecta har funnits sedan 1982 och är en trygg partner för er vid val av solcellssystem och växelriktare men den utökade garantin erbjuds av tillverkaren av växelriktaren. Vår del i den utökade garantin blir endast att hjälpa er att kommunicera med tillverkaren och givetvis utföra arbetet ifall så önskas. 

Växelriktare garantier

Växelriktare, komponenter i ett urval

plana solfångare

Optimerare

Individuell kontroll av modulerna

Ifall solcellmodulernas placering ger delvisa skuggor eller vid installationer där träd och kringliggande fastigheter kan skugga delar av taken så kan optimerare vara värd att installera. 

Övervakning

Full kontroll över ditt system

I de flesta Fronius inverters vi levererar medföljer WiFi modulen som möjliggör fjärrövervakning. Var du än befinner dig kan du snabbt få fram aktuell status och prestanda av ert solcellssystem.

Solsensor

Jämför prestandan med facit

Med en solsensor på taket kan solcellsanläggningens prestanda mätas och jämföras mot facit. Solsensorn vet hur stor solinstrålningen är och utifrån det kan solcellernas prestanda mätas och jämföras. 

Effecta Energy Solutions AB
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 Kungsbacka
+46 (0)300-223 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.