SOLCELLSPAKET

solcellspaket

SOLCELLSPAKET

För att kunna få igång en solcellsanläggning behöver ett solcellspaket skapas bestående av komponenter som skall prestera maximalt tillsammans under en lång tid framöver. Det finns idag bra komponenter för allt ifrån växelriktning, solceller, fästen och optimering samt övervakning men dessa behöver sättas samman i sin helhet för att systemet prestera väl och under lång tid. Vi på Effecta hjälper gärna till att skapa antingen skräddarsydda solcellspaket eller individuella solcellspaket utifrån Era förutsättningar.

Vi på Effecta har redan satt samman olika solcellspaket som finns under menyn Produkter där de även går att beställa, även om vi redan har ett stort utbud av solcellspaket så är nästan alla solcellsanläggningar aningen individuella och av den anledningen hjälper vi er gärna med just det systemet som passar bäst till ert projekt. 

Solcellspaket växelriktare
Solcellspaket polykristallina

Köp solcellspaket hos Effecta

Polykristallina solcellspaket
Solcellspaket monokristallina

Köp solcellspaket hos Effecta

Monokristallina solcellspaket

STORLEK PÅ SOLCELLSPAKET

När det gäller storleken på solcellspaketet som skall väljas finns egentligen inga rätt eller fel, en del kunder vill täcka hela eller en viss andel av sin egen elkonsumption. Andra kunder till oss tänker annorlunda och vill även producera ett överskott.

Just i dagsläget är det extra förmånligt att producera ett överskott eftersom man får en skattesubvention på den energin som säljs ut på nätet. I praktiken kan man säga att en privatperson som genererar ett överskott faktiskt får lika bra eller i vissa fall bättre betalt för den delen som skickas ut på nätet som den elen som konsumeras (annars skulle köpts) av el-nätet. Skattesubventionen som finns idag kanske inte finns om ett antal år, av den anledningen bör man även räkna på ifall det fortfarande lönar sig att producera el som säljs på el-nätet. Med ett bra el-avtal så kan ett solcellspaket som genererar ett överskott vara mycket intressant även om skattesubventionen försvinner eller förändras. Det viktiga är att man är medveten om vad som gäller nu och vad som kan förändras.

För att kunna skapa sig en uppfattning om vilken storlek på solcellspaket som passar sin egen förbrukning så bör man läsa på sin egen elräkning mer noggrannt, på elräkningen kan man hos alla elnätsleverantörer få ut statstik med sin månadsvisa förbrukning. Utifrån den månadsvisa förbrukningen och med en energikalkyl på det solcellspaket man är intresserad av få fram mer eller mindre exakt hur stor andel av sin förbrukning man kommer att täcka månad för månad. Dessa energiberäkningar för solcellspaket hjälper vi er gärna med så länge vi kan få relevant information ifrån er om förbrukning och utformning på huset. 

Kontakta oss på Effecta för mer information! 

+46 (0)300-22320, helgfria vardagar 07:00-16:00

PRIS SOLCELLSPAKET

När man som kund börjat få grepp om vilken storlek på solcellspaket man är intresserad av slås man snabbt av att det kan variera mycket i pris och komponenter. Just på denna punkten kan det vara svårt att få en känsla av vad man faktiskt får för pengarna och varför det kan variera så mycket. Det finns polykristallina solceller, monokristallina solceller, glas/folie-solceller, glas/glas-solceller, olika fabrikat och storlekar på växelriktare med massvis av olika funktioner som antingen medföljer eller kostar extra. 

Storleken på solcellspaket i kW ger olika möjligheter till prisvariatoner, ett litet solcellspaket på exempelvis 3-5kW har ganska stor påverkan av växelriktaren, alltså gör det inte lika stor skillnad på solcellernas pris, urpsrung och teknik som att byta en högkvalitativ växelriktare mot en billigare och enklare växelriktare. När det blir större solcellspaket så förändras de förutsättningarna så att solcellerna blir fler och får en större påverkan på priset. Effectas rekommendation är att sätta sig in i vad det är man blivit erbjuden, ursprung på solcellerna, växelriktarna samt kanske framförallt vilket företag som erbjuder produkterna. Dessa faktorer sammantaget bestämmer hur tryggt ditt ägande av solcellsanläggningen kommer att bli de närmsta 30 åren. Tyvärr ligger det mycket i uttrycker, "man får vad man betalar för" så även här. Ifall man vill veta att solcellspaketet skall leverera energi under en lång tid och vara möjlig att få service. Den sistnämnda är inte minst viktig, det dyker dagligen upp företag i branschen kring solceller i Sverige, många företag som har en helt annan inriktning är numera solcellsspecialister och utlovar mycket till ett lågt pris. Var noga med att granska företaget bakom erbjudandet, är det ett ungt företag eller har företaget varit etablerade i branschen under en lång tid? Om så är fallet är det betydligt troligare att de kan utföra service vid behov om ett antal år!  

Solcellspaket innehåll

INNEHÅLL SOLCELLSPAKET

Basen i alla solcellspaket är givetvis solcellsmoduler, även en eller flera (beroende på storlek av solcellspaket) växelriktare, fästen för den aktuella taktypen, kablage, kontakter m.m. Nedan listar vi de saker som skall finnas med i ett komplett solcellspaket.

• Solcellsmoduler
• Växelriktare i en väl avvägd storlek
• Takfästen för aktuell taktyp
• Skensystem eller infästning för solcellsmoduler i takfästen
• Kablage mellan solceller och växelriktare
• Kontakter för sammankoppling med växelriktare
• DC brytare, (brytning mellan solceller och växelriktare) ofta ingår DC brytare i växelriktaren
• AC Brytare (brytning mellan växelriktare och el-nät)
• Energimätare (vid större system som innehar elcertifikat)

Utöver ovan komponenter som krävs i ett solcellspaket så rekommenderar vi även vissa tillval.

• Kommunikationsmodul för övervakning & service

FÄSTEN & INSTALLATION

Det är lätt att glömma bort takfästen och infästningsdetaljer när man letar solcellspaket, oftast jämför man solcellsmoduler och växelriktare noga och missar fästen. Även takinfästningen skall hålla i minst 30 år, sitta ute i regn, rusk och snö för att hålla hela den dyrbara investeringen på plats på ett tryggt sätt. Det är även takinfästningen som monteras i taket på fastigheten som därmed är den enda kontakten med fastighetens tak. Det är viktigt att genomföringar och infästningar blir täta för att skydda taket och inte minst att en kompetent montör installerar solcellspaketet enligt tillverkarens rekommendationer. Återigen vill vi påvisa vikten av att välja en duktig och erfaren installatör! Kontakta gärna oss för att komma i kontakt med er lokala återförsäljare av Effectas system. 

Effecta Energy Solutions AB
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 Kungsbacka
+46 (0)300-223 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.