MONTERINGSDETALJER - TEGELTAK

montage solceller tegeltak

MONTERINGSDETALJER - TEGELTAK

Med tanke på att ett solcellssystem skall leverera energi näskommande 30-40 år så är givetvis monteringsdetaljerna av största vikt för att livslängden skall upprätthållas. Ett stabilt montage ger mindre rörelser i solfångarna och därmed mindre risk för skador. Monteringsdetaljerna skall även kunna tåla vårt tidvis mycket tuffa klimat i Sverige samt laster från vind och snö utan att ge vika. 

Effecta har flera olika leverantörer av montagedetaljer för att kunna leverera hållbara lösningar till alla förekommande taktyper i Sverige. 

MONTERINGSDETALJER TEGELTAK - SOLCELLER

Tegeltak är en av de absolut vanligaste taktäckningarna i södra Sverige. Där lutningen är tillräcklig blir tegeltak en långsiktig och bra täckning med ett traditionsenligt utseende.

TAKFÄSTE - TEGELTAK

Ovanpå takpappen under tegelpannorna sätts ett takfäste. Takfästet skruvas direkt i råsponten och tätningsmassa används mellan fästet och pappen. Takfästet kommer sedan ut ovan takbeklädnad mellan två taktegelpannor, en skena monteras i takfästet. 

takfaste tegeltak

MONTERINGSSKENA - TEGELTAK

En skena skruvas sedan i taktegelfästet, skenan levereras normalt sett i längder om sex meter och kan skarvas för att passa längden som krävs. 

skena solceller

MELLANFÄSTE OCH ÄNDFÄSTE - TEGELTAK

I skenan monteras sedan ändfästen i början och slutet på varje panelrad. Mellan panelerna monteras mellanfästen. I panelfästena finns även anslutning för jord till montagesystemet. Mellanfästet och ändfästet drar då ned solcellsmodulen till skenorna och förankrar dem i monteringssystemet. 

mellanfaste andfaste2

 

STANDARDISERADE LÖSNINGAR

Eftersom solcellsbranschen har funnits länge på många marknader finns ett stort antal bra och högkvalitativa monteringssystem som är standardiserade. Arbetet med att montera solceller går därför snabbt och smidigt så länge högkvalitativa monteringslösningar används.

Monteringsdetaljer, komponenter i ett urval

plana solfångare

Falsfästen

Fäster i falsen på plåttaket

Olika takbeklädnader kräver olika monteringsdetaljer, vi på Effecta har fästdetaljer för solceller tilla alla typer av takbeklädnader. Här är ett exempel på ett falsfäste som används för att nypa runt falsen. Ingen håltagning krävs.

Ändplugg

Förseglar änden på skenan

I änden på varje monteringsskena sätts en ändplugg för att undvika att vatten rinner in i skenan. Ändpluggen get även ett snyggare montage med släta ändar på skenorna.

Korrugerat plåttak

Plåttaksbult förankrar i undertak

På ekonomibyggnader och norra delarna av Sverige är det ofta korrugerat plåttak, en plåttaksbult med integrerad packning används då för att förankra skensystemet. Plåttaktsbulten tätar mot plåttaket när den skruvas ned i konstruktionen, bulten finns i olika längder för att passa olika konstruktioner.

Effecta Energy Solutions AB
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 Kungsbacka
+46 (0)300-223 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.