MONTERINGSDETALJER - PLATTA TAK

montage solceller falsat plåttak

MONTERINGSDETALJER - PLATT TAK

Med tanke på att ett solcellssystem skall leverera energi näskommande 30-40 år så är givetvis monteringsdetaljerna av största vikt för att livslängden skall upprätthållas. Ett stabilt montage ger mindre rörelser i solfångarna och därmed mindre risk för skador. Monteringsdetaljerna skall även kunna tåla vårt tidvis mycket tuffa klimat i Sverige samt laster från vind och snö utan att ge vika. 

Effecta har flera olika leverantörer av montagedetaljer för att kunna leverera hållbara lösningar till alla förekommande taktyper i Sverige. 

MONTERINGSDETALJER PLATT TAK - SOLCELLER

Vid montage av solceller på platta tak behöver solfångarna oftast vinklas upp för att ge ett bättre årsutbyte. Ett vanligt sätt att göra det på ett platt tak är med hjälp av ballastmontage. Stativ ställs direkt på befintligt tak och solcellsmoduilerna monteras sedan på stativet. Stativet skruvas inte ned i taket utan fixeras på taket med hjälp av ballaster, alltså vikter som håller det fast på takytan. Ett mycket snabbt sätt att montera solcellsanläggningar där man slipper gå igenom ytbeklädnaden och på så vis inte riskerar läckage. Vikternas utformning skall anpassas efter ytan och vindlasterna vilket medför att solcellsmoduler i mitten av installationen inte behöver tyngas ned lika mycket som de i ytterkant och bakkant. Det är givetvis även viktigt att kontrollera takets hållfasthet för last innan montage görs med ballast.

Vi på Effecta har tillgång till flera olika ballastlösningar och kan hjälpa er att beräkna ballastvikter. 

På bilden nedan visas ett ballastmontage på ett tak i Lindholmen Göteborg som monterades av Effecta. I bakkant på panelraderna syns en del av ballastivkterna.

ballastmontage lindholmen

Monteringsdetaljer, komponenter i ett urval

plana solfångare

Falsfästen

Fäster i falsen på plåttaket

Olika takbeklädnader kräver olika monteringsdetaljer, vi på Effecta har fästdetaljer för solceller tilla alla typer av takbeklädnader. Här är ett exempel på ett falsfäste som används för att nypa runt falsen. Ingen håltagning krävs.

Ändplugg

Förseglar änden på skenan

I änden på varje monteringsskena sätts en ändplugg för att undvika att vatten rinner in i skenan. Ändpluggen get även ett snyggare montage med släta ändar på skenorna.

Korrugerat plåttak

Plåttaksbult förankrar i undertak

På ekonomibyggnader och norra delarna av Sverige är det ofta korrugerat plåttak, en plåttaksbult med integrerad packning används då för att förankra skensystemet. Plåttaktsbulten tätar mot plåttaket när den skruvas ned i konstruktionen, bulten finns i olika längder för att passa olika konstruktioner.

Effecta Energy Solutions AB
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 Kungsbacka
+46 (0)300-223 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.