MONTERINGSDETALJER - PAPPTAK

montage solceller falsat plåttak

MONTERINGSDETALJER - PAPPTAK

Med tanke på att ett solcellssystem skall leverera energi näskommande 30-40 år så är givetvis monteringsdetaljerna av största vikt för att livslängden skall upprätthållas. Ett stabilt montage ger mindre rörelser i solfångarna och därmed mindre risk för skador. Monteringsdetaljerna skall även kunna tåla vårt tidvis mycket tuffa klimat i Sverige samt laster från vind och snö utan att ge vika. 

Effecta har flera olika leverantörer av montagedetaljer för att kunna leverera hållbara lösningar till alla förekommande taktyper i Sverige. 

MONTERINGSDETALJER PAPPTAK - SOLCELLER

Papptak är vanligt förekommande vid låga taklutningar, ett tätt ytskikt som tål vattenansamlingar ger ett utmärkt väderskydd även vid riktigt låga taklutningar. 

PAPPTAKSBRICKA MED GÄNGSTÅNG - PAPPTAK

Brickan med gängstång skruvas ned i befintligt papptak och förankras därmed ned i konstruktionen som oftast är reglar och råspont. Ovansidan av brickan tätas sedan med en papplapp som bränns över brickan och man får på så vis åter en tät takkonstrutkion.

pappkonstruktion

SKENFÄSTE - PAPPTAK

I papptaksbrickan med gängstång skruvas sedan ett skenfäste för skenan. Skenan blir därmed sammanbunden och låst i papptaksbrickan. 

skenfaste

MONTERINGSSKENA - PAPPTAK

Skenan monteras i papptaksbrickan med hjälp av skenfästet ovan och systemet är redo för montering av solceller. 

skena solceller

MELLANFÄSTE OCH ÄNDFÄSTE - SOLCELLER

I skenan monteras sedan ändfästen i början och slutet på varje panelrad. Mellan panelerna monteras mellanfästen. I panelfästena finns även anslutning för jord till montagesystemet. Mellanfästet och ändfästet drar då ned solcellsmodulen till skenorna och förankrar dem i monteringssystemet. 

mellanfaste andfaste2

 

STANDARDISERADE LÖSNINGAR

Eftersom solcellsbranschen har funnits länge på många marknader finns ett stort antal bra och högkvalitativa monteringssystem som är standardiserade. Arbetet med att montera solceller går därför snabbt och smidigt så länge högkvalitativa monteringslösningar används.

Monteringsdetaljer, komponenter i ett urval

plana solfångare

Falsfästen

Fäster i falsen på plåttaket

Olika takbeklädnader kräver olika monteringsdetaljer, vi på Effecta har fästdetaljer för solceller tilla alla typer av takbeklädnader. Här är ett exempel på ett falsfäste som används för att nypa runt falsen. Ingen håltagning krävs.

Ändplugg

Förseglar änden på skenan

I änden på varje monteringsskena sätts en ändplugg för att undvika att vatten rinner in i skenan. Ändpluggen get även ett snyggare montage med släta ändar på skenorna.

Korrugerat plåttak

Plåttaksbult förankrar i undertak

På ekonomibyggnader och norra delarna av Sverige är det ofta korrugerat plåttak, en plåttaksbult med integrerad packning används då för att förankra skensystemet. Plåttaktsbulten tätar mot plåttaket när den skruvas ned i konstruktionen, bulten finns i olika längder för att passa olika konstruktioner.

Effecta Energy Solutions AB
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 Kungsbacka
+46 (0)300-223 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.