Ett batteri är ett batteri, eller?
Nja, det finns olika typer av batterier med olika egenskaper. Cellerna (där energin lagras) är egentligen det enda som är sig likt. Gemensamt är att alla batterier lagrar sin energi i DC (likström). Bra tänker den tekniskt intresserade, solcellerna tillverkar ju likström.
Det är i sig helt riktigt, olika batterityper lagrar energi på olika sätt.
DC Batterier
Ett DC batteri sitter monterat på DC sidan av ett system, praktiskt betyder det att det monteras mellan solcellerna och växelriktaren. Man kan då lagra solelen direkt från solcellerna i ett batteri och sedan när solen inte längre producerar på kvällen så blir det i praktiken som om solen fortsätter skina tills batteriet är tömt.
Ett DC batteri kräver en viss typ av växelriktare som på ett intelligent sätt laddar och hanterar batteriet. Fronius Symo Gen 24 är ett exempel på en sådan hybridväxelriktare.
En stor fördel med ett DC batteri är att likströmmen används direkt i ett system och aldrig omvandlas mellan DC/AC i lagringssyfte.
AC Batterier
AC batterier sitter monterade på husets förbrukarsida, i praktiken i husets vanliga elnät. En stor fördel med ett AC batteri är att det kan kopplas in på alla typer av solcellssystem. Det kan även installeras i efterhand även om inga förberedelser gjorts för batteri.
Ett AC batteri har tyvärr en lägre verkningsgrad. I praktiken måste solcellernas el göras om från likström (DC) till växelström (AC) och sedan göras om till DC igen i batteriet för att kunna lagras. När huset sedan kallar på energi från batteriet måste den lagrade likströmmen omvandlas en sista gång till AC och kan sedan förbrukas i huset.
AC batterier har en inbyggd växelriktare som hanterar alla omvandlingar men tyvärr är den växelriktaren inte kopplad till solcellerna.